Тържествено връчване на знамето на XV ученически гвардейски отряд при ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“ под патронажа на Президента на Република България

Национални победители в категория STEM AMBASSADOR – ТЕХНОЛОГИИ са нашите учители: г-жа Добрина Ключкова, инж. Борис Гугов и инж. Кирил Чонгов.
май 3, 2023
Show all

Тържествено връчване на знамето на XV ученически гвардейски отряд при ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“ под патронажа на Президента на Република България

„Приемам знамето на Петнадесети ученически гвардейски отряд и обещавам да го пазя чисто и неопетнено!“ С този тържествен обет знаменосецът на ученическия отряд получи днес светинята лично от Националната гвардейска част. Знамето бе осветено от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.
Тържествената церемония се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, със специалното участие на Националната гвардейска част и Представителния ансамбъл на ВС и подкрепата на Министерството на отбраната.
Младите гвардейци на новоучредения гвардейски отряд са ученици в ПГ по МСС „Пейо Яворов“ в Гоце Делчев. Учениците - гвардейци бяха поздравени от полковник Иванов, който изрази убедеността си, че те ще бъдат достойни членове на гвардейското семейство. От своя страна, младите гвардейци дадоха писмено обещание да бъдат „честни, трудолюбиви и ученолюбиви и никога да не нарушават общоприетите правни и морални норми“, „ да пазят авторитета на България, честта и достойнството на всички хора“, „да обичат родното училище и да са достойни за неговото минало, настояще и бъдеще“.
Поздравителен адрес от името на Президента на Република България прочете Илия Милушев – съветник на Президента по отбрана и сигурност. Приветствия към младите хора поднесоха също директорът на професионалната гимназия Ангел Живков, областният управител на област Благоевград – Стоян Христов, и командирът на Националната гвардейска част – полковник Иванов. Преди това те извършиха своеобразен ритуал, забивайки пирони в дръжката на знамето, връчено на ученическия гвардейски отряд. Към тях се присъедини и Денислава Ангелова – председател на сдружение „Младежки гвардейски отряди“.
За тържествения характер на празника допринесе и Представителният ансамбъл на въоръжените сили с ръководител Галя Димитрова. В негово изпълнение прозвуча химнът на Република България.
На церемонията присъстваха ръководствата на общините Гоце Делчев и Гърмен, колектив от ДГ „Детелина“, граждани. По обясними причини, най-развълнувани и горди бяха родителите и близките на младежите гвардейци!